Damodar mjesec i Karttik-vrata

  • 462
Info
Naziv Eventa:
Damodar mjesec i Karttik-vrata
Kategorije:
Datum početka:
Datum kada završava:
Vremenska zona:
Europe/Zagreb

Damodara Mjesec i Karttik-vrata (zavjet Karttika)

 

Damodar mjesec je jedan od najpovoljnijih mjeseci u godini jer se tada slijedi Karttik-vrata ili zavjet u mjesecu Karttika. Gospodinu Krišni taj je mjesec jedan od najomiljenijih jer taj mjesec predstavlja njegovu voljenu Srimari Radharani. Sri Radha je otjelovljenje Karttika i oni koji uzmu neki zavjet za njeno zadovoljstvo tog mjeseca, vrlo brzo dobivaju naklonost Gospodina Krišne.

Damodar mjesec i Karttik-vrata

Ovaj je mjesec pod upravom Srimati Radharani koja je opisana u vedskim spisima kao parama-devata ili najviše božanstvo. Čak i Krišna, koji je Svevišnja Božanska osoba, uvijek teži kušati draž duhovne ljubavi koju posjeduje Srimati Radharani. Stoga je ovaj mjesec posebno posvećen njoj koja je je još poznata kao Karttika Devi ili božica koja koja predsjedava mjesecom Karttika.

Karttik mjesec se također još naziva Urja (Urđa) jer proža duhovnu snagu. Urja označava moć i snagu, obnavljanje duhovne snage duše, uključujući se u djela predanog služenja, dodatne strogosti i pokore. Ona koja daje tu duhovnu snagui čistoću srca punog ljubavi je Srimati Radharani. Zbog toga je ona poznata još kao Urjeshvari ili vladarica sve duhovne snage i obnavljanja čistoće duše. Moleći se njoj i Krišni za vrijeme ovog mjeseca svatko može duhovno napredovati i dobiti velike blagoslove.

Sveti spisi opisuju kako slijeđenjem zavjeta tijekom mjeseca Karttika osoba dobiva oslobođenje od posljedica loših djela i uživa rezultate obavljanja pokora, žrtvovanja i davanja milostinje.

 

Kako slijediti Karttik-vratu?

 

Najvažnije tijekom mjeseca Karttika je dnevno mantranje maha-manre i nuđenje svake večeri ghee-lampice. Evo kako napraviti i nuditi ghee-lampicu:

Ghee-lampu možemo napraviti tako da kupimo nove čačkalice i na vrh zamotamo novu pamučnu vatu (100% pamuk) i kada se napravi mala bakljica, umočimo je u tekući ghee (prečišćeni maslac). Nakon umakanja odložimo u staklenu ili metalnu posudicu i stavimo u frižider da se malo skruti.
 
Upalimo ghee-lampu i pustimo da gori dok je držimo palcem i srednjim prstom za dio gdje nema vate. Kružeći u smjeru kazaljke na satu četiri puta oko stopala, dva puta oko srca, tri puta oko glave i sedam puta oko čitavog tijela (4-2-3-7), ponudimo ghee-lampu Gospodinu Damodaru i Srimati Radharani s ljubavlju i poštovanjem. Ne zaboravite jedan krig za cijeli svijet...

Tijekom nuđenja ghee-lampice vrlo je povoljno pjevati pjesmu Damodarashtaka koju je napisao mudrac Satyavrata.

Nuđenjem ghee-lampice u smjeru kazaljke na satu, pjevanjem Damodarashtake i ponizno moleći Gospodina, dobivamo blagoslove Srimati Radharani i Gospodina Krišne.

 

Povoljno je također dati neki zavijet kojeg ćemo se pridržavati cijelog mjeseca. Neki od zavjeta mogu biti:

- mantranje svakoga dana 16 x 108 mantri (16 krugova) maha-mantre (Hare Krišna Hare Krišna Krišna Krišna Hare Hare / Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare)

- mantranje svakoga dana 32 ili 64 krugova maha-mantre

- pjevari svako večer (oko 19:00 sati) Damodarashtaku i nuditi ghee-lampicu

- čitati prijevod pjesme Damodarashtaka

- izbjegavanje jedenja mesa, ribe i jaja

- biti nenasilni u svim oblicima

- slijediti zavjet istinoljubivosti

- ne kockati ili lagati

- 30 dana živjeti u celibatu

- nemati intimne odnose izvan braka

- ne intoksicirati se ni na koji način (npr. 30 dana bez alkohola i kave)

- slijediti načela dharme

- čitati više sati svete vedske spise poput Bhagavad-Gite i Srimad-Bhagavatama

- služiti i obožavati Tulasi Devi

- služiti u hramu

- služiti Vaishnave i starije, naprednije bhakte

- jesti jednom dnevno

- postiti na dane Ekadashija

- postiti od određene hrane (npr. slatkiša)

- biti ponizni i krotki

- čitati svaki dan o zabavama Gospodina Damodara

 

Ovdje možete preuzeti priče o Gospodinu Damodaru (neka izabrana poglavja) koje se mogu čitati svakoga dana nekoliko redaka...

Damodara-lila - preuzimanje

 

Želimo vam puno uspjeha i radosti u ovom posebnom mjesecu duhovnih zavjeta...

Administrators
Empty