Jyotish

  • 1193
Relationships
wife

#Ekadashi #KamadaEkadashi

Subota, 01.04.2023. post za Kamada Ekadashi, ovdje je priča iz Varaha Purane:

http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/kamada-ekadashi

Mudrac Shringi odgovori: “O božanska djevo, postoji Ekadaši zvan Kamada koji nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice mjeseca Caitre. To je uskoro. Onom tko posti na ovaj dan, sve se želje ostvaruju. ”

 

 

Subota, 18.03.2023. post za Papamochani Ekadashi, ovdje je priča iz Bhavishyottara Purane:

http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/papamochani-ekadashi

 

Lomasa Riši odgovori: “Ekadaši koji nastupa za vrijeme tamne četrnaestodnevnice mjeseca Chaitre zove se Papamochani Ekadaši. Iskrenog bhaktu oslobađa utjecaja duhova i demona. O lave među ljudima, ovaj Ekadaši daje osam vrsta savršenstava u životu, ispunjava sve želje, pročišćava život osobe svih grješnih djelatnosti i osoba postaje potpuno uspješna.”

 

Na ovaj dan također pada vrlo povoljni Trisprisha Mahadvadashi koji još više povećava dobrobiti ovog dana.

 

Utorak, 07.03. 2023. Gaura Purnima: Pojava Gospodina Chaitanye, (Post do izlaska mjeseca).

Gospodin Chaitanya je najmilostiviji Avatar, ne traži nikakve kvalifikacije i besplatno podaruje čistu ljubav prem Bogu, Krishna-Premu. Onoga tko mu se moli oslobađa materijalnih patnji i pomaže u brzom duhovnom napretku.

Na ovaj dan počinje nova vedska godina, stoga se slavi Holi festival - festival boja i sreće.

 

#Ekadashi

 

Petak, 03.03.2023. post za Amalaki Ekadashi, ovdje je priča iz Brahmanda Purane:

http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/amalaki-vrata-ekadashi

 

Kralj Mandhata jednom je upitao Vasištha Munija: “O veliki mudrače, molim te budi milostiv i reci mi nešto o svetom postu kojim mogu dostići vječnost.

Vasištha Muni odgovori: “O kralju, pažljivo slušaj dok ti govorim o najboljem od svih postova, Amalaki Ekadašiju. Onaj tko se s velikom vjerom pridržava posta na ovaj Ekadaši stječe golemo bogatstvo, oslobađa se svih vrsta grijeha i dostiže oslobođenje. Post na ovaj Ekadaši pročišćava više od milostinje od 1000 krava datih čistom brahmani. Zato te molim pažljivo poslušaj priču koju ću ti ispričati o lovcu koji je, svakodnevno primoran ubijati nevine životinje kako bi preživio, dostigao oslobođenje pažljivo posteći na Amalaki Ekadaši sljedeći propisana pravila i propise obožavanja.”

 

Na ovaj dan također pada vrlo povoljni Vyanjuli Mahadvadashi. Više o tome kako slijediti Vyanjuli Mahadvadashi pogledajte na ovom linku:

http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/vyanjuli-mahadvadashi

 

Četvrtak, 16.02.2023. post za Vijaya Ekadashi, ovdje je priča iz Skanda Purane:

http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/vijaya-ekadashi

Ovaj je Ekadashi poznat još kao i Vaikuntha Ekadashi.

Gospodin Šri Krišna odgovori: “O Yudhišthira, o kralju nad kraljevima, rado ću ti pripovijedati o tom slavnom postu, poznatom kao Vijaya Ekadaši. Tko god ga slavi sigurno će postići uspjeh u ovom ali i u sljedećem životu. Svi grijesi onog tko posti na ovaj Ekadaši, i čuje o njegovim uzvišenim slavama, bit će iskorijenjeni.”

#Ekadashi 

Srijeda, 01.02.2023. post za Bhaimi Ekadashi, ovdje je priča iz Bhavishyottara Purane:

http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/bhaimi-ekadashi

Ovaj je Ekaadashi poznat još kao i Jaya (Đaja) Ekadashi.

Gospodin Krišna odgovori: “O Yudhišthira, rado ću ti pripovijedati o Ekadašiju koji nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice ovog, Magha, mjeseca. Ovaj Ekadaši poništava sva grešna djela i demonske utjecaje koji mogu zahvatiti duhovnu dušu. Poznat je kao Jaya Ekadaši, i sretna je ona duša koja se pridržava posta na ovaj sveti dan jer se oslobađa velikog tereta sablasnog postojanja.”

#Ekadashi -tilaEkadashi

Srijeda, 18.01.2023. post za Sat-tila Ekadashi, ovdje je priča iz Bhavishyottara Purane:

http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/sat-tila-ekadashi

Pulastya Riši zaključi: “Onaj tko pravilno slavi ovaj predivni Sat-tila Ekadaši s velikom vjerom oslobodit će se svih vrsta siromaštva – duhovnih, mentalnih, fizičkih, socijalnih i intelektualnih – kao i svih vrsta nesreća i zlih predznaka (sakuna).”

Novi tekst na blogu o tome kako mantrati mantru i iskusiti punu dobrobit.

 

Vedski kalendar osvježen za 2023. godinu

http://srimanasahamsa.com/kalendar

Lista gradova je s desne strane.

#Ekadashi 

Sretna Nova godina svima i neka vas blagoslovi i čuva Gospodin Narasimha!

Ponedjeljak, 02.01.2023. post za Putrada Ekadashi, ovdje je priča iz Bhavishya Purane:

http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/putrada-ekadashi

Ovaj je je Ekadashi poznat još kao i Pausha Shukla Ekadaši.

Gospodin Šri Krišna odgovori, “O sveti kralju, za dobrobit cijelog čovječanstva ispričat ću ti kako se slavi post na Pausha- shukla Ekadaši. Ranije sam objasnio kako svi trebaju slaviti poštivajući pravila i propise Ekadaši vrate, najbolje što mogu. Ove napomene također se odnose i na Ekadaši nazvan Putrada, koji uništava sve grijehe i uzdiže osobu u duhovno prebivalište.”

#Ekadashi 

Ponedjeljak, 19.12.2022. post za Saphala Ekadashi, ovdje je priča iz Bhavishyottara Purane:

http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/saphala-ekadashi

Ovaj je je Ekadashi poznat još kao i Pausha Krišna Ekadaši.

Svevišnja Božanska Osoba Šri Krišna reče, “O najbolji među kraljevima, zato što želiš čuti, ispričat ću ti sve o slavama Pausha Krišna Ekadašija. Ni žrtvovanja ni davanje milostinje nisu Mi toliko dragi kao potpuni post Mog bhakte na Ekadaši. To je najplemenitija vještina, zato, osoba treba postiti na Ekadaši, dan Gospodina Harija.”

Svevišnja Božanska Osoba reče: “One koji usredotoče svoje umove na Moj osobni oblik i uvijek Me obožavaju s velikom i transcendentalnom vjerom, smatram najsavršenijima.

Bhagavad-Gita 12.2