Chapati

  • 262

Kako napraviti chapatije?

(pita Jasminka)

  • Chapati

    0 0 0 0 0 0
    • Chapati

      0 0 0 0 0 0
      • Chapati

        0 0 0 0 0 0
        • Chapati - kruščići od cjelovitog pšeničnog brašna

          Tradicionalni vedski kruščići od cjelovitog pšeničnog brašna, koji se prvo posuše na tavi na srednjoj vatri, a potom zgotove na otvorenoj vatri. Najbolja su vrsta peciva za zdravlje tijela.

          U svim vrstama kruha nalazi se alkohol zbog kojeg se u tijelu stvaraju plinovi, koji nepovoljno djeluju na zdravlje tijela. Taj se alkohol manifestira kada pržimo chapatije na vatri - tako da podiže chapati koji tada izgleda poput balona. Prženjem na otvorenoj vatri alkohol isparava i ostaje čisto pecivo koje je vrlo zdravo i hranjivo.

          Sastojci:

          2,5 čaše (250 grama) integralnog brašna

          2/3 čaše (10 ml) mlake vode

          1/2 male žlice soli

          2 do 3 velike žlice rastopljenog maslaca

          Priprema:

          U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Polako dodavajte vodu dok tijesto ne postane meko i vlažno. Prebacite tijesto na radnu površinu i mijesite 6 do 8 minuta dok ne postane glatko i čvrsto. Od tijesta formirajte kuglu, poprskajte ga s hladnom vodom, pokrite s vlažnom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta do 2 sata.

          Nakon što je odstajalo, tijesto podijelite na 15 jednakih kuglica. Pobrašnite kuglicu i na dasci je razvaljajte na tanko tijesto debljine 1 - 2 mm, promjera oko 14 cm. Sa strane držite bijelo brašno za brašnjenje tijesta tijekom valjanja. Zagrijte tavu na srednjoj vatri i u vruću tavu postavite razvaljano tijesto – chapati. Kad se na chapatiju pojave mali bijeli mjehurići i rubovi se chapatija počinju dizati, treba ga štipaljkom okrenuti i posušiti s druge strane.

          Kad se površina tijesta počne puniti džepićima zraka, chapati treba podignuti s tave i na otvorenoj vatri lagano spržiti s obje strane, dok se on potpuno ne napuni zrakom. Gotov chapati pun zraka izgleda kao balon i na nekim mjestima ima smeđe točke od prženja na otvorenoj vatri. Iz chapatija potom treba ispuhati zrak (laganim pritiskom žlicom), te ga premazati tankim slojem maslaca ili gheeja.

          Chapati treba ponuditi Gospodinu Krišni ili Višnuu meditirajući kako Gospodin uživa u njemu. Uz chapati se može servirati subji, riža, dahl, kofta i chutney, a za vrijeme kuhanja dobro je pjevati vedske mantre poput Om Namo Narayanaya ili Hare Krišna Maha mantre.

          0 0 0 0 0 0
          Not logged in users can't 'Comments Post'.