PavitropanaEkadashi

  • 238

#Ekadashi 

Ponedjeljak, 08.08.2022. post za Pavitropana Ekadashi, ovdje je priča iz Bhavishyottara Purane:

http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/pavitropana-ekadashi

 

Ovaj je Ekadaši poznat još kao Pavitra i Putrada Ekadaši.

Gospodin Šri Krišna odgovori, “O kralju, ime tog svetog Ekadašije je Pavitra Ekadaši. Sada me molim te pažljivo saslušaj o slavama ovog Ekadašija koje uništavaju griješne reakcije osobe koja ih sluša. Slušanjem o slavama ovog Ekadašija osoba stječe rezultat izvođenja Vajapeya žrtvovanja.”

Srijeda, 18.08.2021. - post za Pavitropana Ekadashi - ovdje je priča iz Bhavishyottara Purane:

http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/pavitropana-ekadashi 

Gospodin Šri Krišna reče, “O kralju, ime tog svetog Ekadašije je Pavitra Ekadaši. Sada me molim te pažljivo saslušaj o slavama ovog Ekadašija koje uništavaju griješne reakcije osobe koja ih sluša. Slušanjem o slavama ovog Ekadašija osoba stječe rezultat izvođenja Vajapeya žrtvovanja.”

Također, na ovaj dan počinje Radha Govinda Jhulana Yatra. Jhulan označava ljuljačku i zabavu kada se Radha i Krishna ljuljaju na ljuljačci...

  • Napravljena puja/obožavanje za sve članove, bili smo potpuno opijeni srećom na kraju....

    0 0 0 0 0 0
    • Hvala vam... 

      0 0 0 0 0 0
      Not logged in users can't 'Comments Post'.

      #Ekadashi #PavitropanaEkadashi

      U četvrtak, 30.07. je Pavitropana Ekadashi (pogodan za post)

      Ovaj je tekst dobro pročitati na dan Pavitropana Ekadašija

       

      Slave Pavitropana Ekadašija 
      (iz Padma Purane)

       

      Pavitropana Ekadaši je još poznat kao Putrada Ekadaši.

      Šri Yudhištira Maharaja reče, “O Madhusudhana, o ubojice demona Madhua, molim te budi milostiv i opiši mi Ekadaši koji se nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice mjeseca Shravana (srpnja - kolovoza).

      Gospodin Šri Krišna odgovori, “O kralju, slušaj pažljivo o ovom događaju koji otklanja posljedice griješni dijela. Slušajući u njemu dobiva se plod koji se dobiva izvršenjem Vajapeya yagye. Davno, na početku Dvapara-yuge, u gradu Mahishmati, kralj po imenu Mahijit vladao mi je svojim kraljevstvo. Kraljevstvo mu nije davalo nikakvu sreću jer nije imao sina. Čovjek koji nema sina nema sreće. Kraljevstvo mu nije davalo nikakvu sreću jer nije imao sina. Čovjek koji nema sina nema sreće u ovom svijetu niti u sljedećem. Tako je kralj provodio dugo vremena u mislima o sinu i očekujući sina.. Tako je kralj provodio dugo vremena u mislima o sinu i očekujući sina. Međutim kralj nije imao sina koji bi dao sreću svim ljudima.

      Primijetivši kako je već ušao u pozne godine kralj je postao ispunjen tjeskobom. Tako je sazvao svoje podanike i rekao im: “O ljudi, u ovo životu nisam počinio niti jedno grešno djelo, a u mojoj riznici nema nepošteno stečenoga bogatstva. Nikada nisam oduzeo bogatstvo brahmana niti bogatstvo božanstva. Nikada nisam otuđio nečije pohranjeno bogatsvo i novac jer to uzrokuje veliki grijeh. Brinuo sam o ljudima mog kraljevstva kao o svojim sinovima i osvojio sam zemlju na religiozan način. Kaznio sam okvarene. čak i ako su mi bili poput braće ili sinova. Štovane sam ljude uvijek obožavao i nisam nikada mrzio nikoga.

      O najbolji od brahmana, razmislite zašto se u mojoj kući nije rodio sin iako slijedim put dharme i religioznosti.”

      Slušajući te riječi, kraljevi savjetnici brahmane, zajedno s podanicima i obiteljskim svećenicima međusobno su se savjetovali i otišli u gustu šumu. Na mnogim su mjestima vidjeli ashrame mudraca. Željeći dobro i blagostanje kralju, vidjeli su najboljeg mudraca Lomashu koji je bio bezgriješan, angažiran u prakticiranje oštrih strogosti i pokora, koji je bio drevan, nije jeo hranu, ovladanog uma, koji je ovladao svojim bijesom i poznavao istinu i dharmi i ispravnom načinu djelovanja. Bio je vješt u poznavanju svih zaključaka svetih spisa, dugovječan, velikodušan, kosmat i podsjećao je na Gospodina Brahmu.

      Njegovo ime je bilo Lomasa Riši, i znao je budućnost, prošlost i sadašnjost. Nakon svake kalpe koja je prošla, jedna dlaka s njegovog tijela bi opala (jedna kalpa ili 12 sati gospodina Brahme, jednaka je 4,320,000,000 godina). Svi kraljevi savjetnici brahmane radosno su mu pristupali, jedan po jedan, i odavali mu dužno poštovanje u skladu sa svetim spisima.

      Ponizno mu odajući poštovanje savjetnici kralja su među sobom govorili:”Samo zbog naše dobre sreće smo došli u prisustvo ovog najboljeg od mudraca.”

      Vidjevši kako mu odaju poštovanje najbolji među mudracima, Lomasha je rekao: “Dopustite mi da znam zašto ste došli. Zašto ste sretni da me vidite i zašto me slavite? Učiniti ću sve što će za vas biti povoljno. Nema sumnje da ljudi poput mene imaju jedini interes pomoći drugima.”

      Kraljevi savjetnici rekoše, “Slušaj, reći ćemo ti razlog našeg dolaska. Došli smo k tebi da otkloniš naše sumnje. Ti si poput Gospodina Brahme, stoga smo ti prišli.

      Naš kralj Mahijit nema sina. O brahmana, mi smo njegovi sluge i on brine o nama kao o svojim sinovima. Stoga smo, nestretni zbog njegove tuge, odlučnih umova, došli ovdje prakticirati pokore. O mudrače, daj nam upute kako kralj može dobiti sina.”

      Čuvši ove riječi kraljevih podanika, Lomasa Riši je ušao u meditaciju i sagledao kraljev prethodni život. Tada je rekao, “Vaš vladar je u prijašnjem životu bio siromašni vaishya (trgovac) i činio je loša djela. Lutao je od sela do sela i prodavao svoju robu.

      Jednom je na deseti dan u svijetlom dijelu zvijezde Jyeshthe, kada je sunce bilo na sredini neba (u podne) vidio jezerce na kraju sela. Vidjevši jezerce koje je bilo puno vode, odlučio je popiti malo vode. U isto je vrijeme na jezerce došla krava sa svojim teletom. Mučena vrućinom i žeđi htjela je popiti vode da se osvježi, no vaš je kralj u tijelu vaishye u prošlom životu zabranio kravi da popije vodu te je umjesto krave i teleta, sam popio vodu. Zbog tog grešnog djela kralj je u ovom životu bez sina, ali je zbog svojih pobožnih djela u prošlom životu postalo kralj i dobio kraljevstvo lišeno uznemirenja.”

      Čuvši sve ovo, kraljevi savjetnici su rekli: “Saznajemo iz Purana kako grijesi nestaju ako se obavljaju pobožna djela. Molimo te daj nam savjet o pobožnom djelu zbog kojeg će taj grijeh kralja nestati i kako će kralj, tvojom milošću dobiti sina.”

      Lomasha reče: “O ljudi, slijedite Ekadaši zvan Putrada, koji nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice mjeseca Shravana i podaruje sve željene stvari.” 

      Čuvši ovo, odali su poštovanje mudracu i vratili se u grad. Sljedeći su dan striktno slijedili zavjet Ekadašija ostajući budnim cijelu noć i postivši zajedno s kraljem. Nakon posta su kralju dali zalihu pobožnih djela stječenim postom na ovaj Ekadaši i kada je kralj primio dobrobiti od svojih podanika, kraljica je zatrudnjela.

      Kada je došlo vrijeme, kraljica je rodila blistavog sina. 

      U svijetloj polovici mjeseca Shravane, kada je sunce bilo u sazvježđu raka, na Dvadashi (sljedeći dan), napravljena je pavitraka ili poseban prsten koji je ponuđen Gospodinu Vasudevu (Vishnuu) i koji manifestira energiju Gospodina. Pavitraka donosi sreću i oslobođenje od materijalnog postojanja koje je poput oceana tuge i žalosti.

      Slušanjem o važnosti ovog Ekadašija donosi oslobođenje od svih vrsti grijeha. Dobivši zadovoljstvo od svog sina, po napuštanju tijela osoba odlazi u rajsko kraljevstvo.”

      U Bhavishya Purani je rečeno:

      “O Yudhišthira”, Gospodin Krišna zaključi, “Ekadaši koji nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice mjeseca Shravana postao je po tome poznat kao Putrada (onaj koji daje sinove).

      Tko god želi sreću u ovom svijetu, svakako treba postiti od žitarica i mahunarki na ovaj sveti dan. Zaista, tko samo čuje ove slave o Putrada Ekadašiju, u potpunosti se oslobađa grijeha, blagoslovljen dobrim sinom i sigurno dostiže rajske planete nakon smrti.”