Irina Belusic Maggi'

  • 855
Relationships
Empty

Poštovani Velibore,

da li nam možete nešto više napisati o Gospodinu Sri Srinivasa Govinda Venkateswara?

Što nam donosi u život? Kada ga štujemo, kako nam pomaže, od čega nas štiti? U kojim slučajevima ga možemo moliti za pomoć?

Imam jednu njegovu sliku iz ISKON centra iz Bangalorea... Gdje ju je pogodno imati u domu? U kojoj sobi i na kojoj strani svijeta poštujući vastu?

Zahvaljujem

Irina

  • Poštovanje Irina,

    Sri Venkatesha, poznat još kao Balaji (Balađi) je Vishnu božanstvo koje se obožava u Tirupatiju, Andra Pradesh u Indiji. Povijesni spisi kazuju kako je na tom mjestu poznatom kao Tirumala, još prije pojave Sri Balajija, Gospodin Varahasvami prebivao na tom mjestu od vremena kada je ubio demona Hiranyakshu. Gospodin Varahasvami je inkarnacija Gospodina Višnua u obliku vepra. 

    Sri Balaji je prije 5000 godina došao na to mjesto i zamolio Gospodina Varahadeva da mu ustupi malo mjesta za hram. Gospodin Varahasvami je s radošću pristao, a Sri Balaji mu je darovao ugovor u kojem stoji kako će svi hodočasnici koji dolaze na to sveto mjesto prvo imati daršan (susret i pozdravljanje s božanstvima), obožavanje i ponude s Gospodinom Varahasvamijem, pa tek onda s njim. Ta se tradicija održala do danas i Gospodin Varahasvami prvo prima ponude i obožavanje od hodočasnika, pa tek onda svi idu kod Sri Venkateše Balajija.

    Na internet postoji puno informacija o hramu i božanstvu Sri Balajija te bogatoj povijesti hrama. Neki ga smatrajuinkarnacijom Višnua, dok ga neki smatraju Krišnom osobno. Postoje mnogi dokazi koji idu u prilog tome da je Sri Balaji Krišna osobno koji je nakon svojih zemaljskih zabava došao u Tirumalu zajedno sasvojom suprugom Rukmini kako bi u Kali yugi primao obožavanje svojih slugu i pratioca. Stoga ga i zovu Govinda jer Krišna je poznat kao Govinda.

    Ime Venkateshvara dolazi od imena brda na kojem se hram nalazi. Tirumala brda su dio Šešaćalam planinskog lanca. Ta Tirumala brda se sastoje od sedam brda koja predstavljaju sedam glava Gospodina Ananta Šeše. Sedmo brdo se naziva Venkatadri, pa tako ime Venkateshvara označava gospodara (išvara) brda Venkata.

    Sama riječ Venkata se u vedskim spisima spominje kao (uništavatelj grijeha). Korijen riječi Venkata je “vem” što ukazuje na grijehe a riječ “kata” označava moć imuniteta. Tako je Venkata riječ za stvaranje imuniteta od grijeha.

    Također je rečeno kako riječ “ven” znači ono što drži podalje. a riječ “kata” ukazuje na probleme. Stoga Venkata sadrži još jedno značenje, to je “onaj tko drži sve probleme daleko od nas”.

    Gospodin Venkatesha se pojavio kako bi spasio sve ljude Kali yuge od problema koje to doba donosi. Stoga je cijeli hramski kompleks poznat kao Kali yuga Vaikuntham ili duhovni svijet u Kali yugi.

    Također, kako je Svevišnji Gospodin tamo osobnoprisuran, a gdje je prisutan Gospodin tamo je obilje, ovaj je hram najbogatiji htam na svijetu s 500,000 dolara dnevnih donacija. Hram dnevno posjećije i do 100,000 hodočasnika, a godišnje i do 40 milijuna.

    Srinivasa Balaji će ostati do kraja Kali yuga u hramu kako bi pomogąo ljudima da prebrode 4,320,000 godina Kali yuge.

    Na kraju Bhagavad Gite, govornik Sanjaya kaže kralju Dhritarashtri:

    “O kralju, dok se sjećam čudesnog oblika Gospodina Krišne, sve sam više i više zadivljen i radujem se iznova i iznova. Gdje god je prisutan Krišna, gospodar svih mistika, i gdje god se nalazi Arjuna, vrhunski strijelac, tu će zasigurno biti i bogatstvo, pobjeda, izvanredna moć i moral. To je moje mišljenje.”

    U ovom dobu Kali, ostvarivanje kontakta s Krišnom na najlakši i najučinkovitiji način je pjevanjem njegovog svetog imena. Kada mantramo maha-mantru Krišna je prisutan i stoji pored nas. A kada je Krišna pored nas, sve povoljnosti su prisutne i sve je ispunjeno srećom.

    Stoga nas učitelji pozivaju da uvijek ispunimo um, srce i usne sa njegovim imenima kao što su Krišna, Govinda, Mukunda, Madhusudana... kirtaniya sada hari - uvijek trebamo pjevati ime Harija, stoga ga možemo moliti za pomoć uvijek, nema pravila i oraničenja.

    Obično se slike s božanstvima drže na istočnoj ili sjeveroistočnoj strani kuće u prostoriji u kojoj meditiramo, također na istočnom zidu prema sjeveroistoku.

    0 0 0 0 0 0
    • Velibore hvala vam za ovu bogatu priču iz koja je sigurno neiscrpno vrelo duhovne snage za sve tražitelje. Vrlo sam zadovoljna sa svim informacijama koje ste dali ne samo meni već svima u grupi. Očarana sam ovom mističnom energijom oko Gospodina Venkateshwara, nisam ni slutila da je njegova važnost u toliko velikoj mjeri prisutna na svetom mjestu njegovog hrama. Ne preostaje ništa drugo već moliti mu se da nas sačuva zamki Kali yuge... Još jednom zahvaljujem... 

      0 0 0 0 0 0
      • Evo još jedan mistični podatak o Venkateshi Balajiju -                  https://youtu.be/8B_Cvf3JYpc               

        0 0 0 0 0 0
        • Zlato i dijamanti...

          0 0 0 0 0 0
        Not logged in users can't 'Comments Post'.

        Dobar dan svima,

        ja sam se upravo učlanila u vaše cijenjeno društvo, nadam se da ćemo se lijepo svi družiti i izmijenjivati korisna iskustva...Budite svi dobro i ugodan dan vam želim...

        Irina

        • Dobrodošla!

          0 0 0 0 0 0
          • Hvala

            0 0 0 0 0 0
            • Čestitke na učlanjenju Irina!

              0 0 0 0 0 0
              Not logged in users can't 'Comments Post'.
              Info
              Gender:
              Woman
              Age:
              51
              Full Name:
              Irina Belusic Maggi'
              Friends count:
              Followers count:
              Membership
              Standard