Ekadashi

 • 462

#Ekadashi #KamadaEkadashi

Subota, 01.04.2023. post za Kamada Ekadashi, ovdje je priča iz Varaha Purane:

http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/kamada-ekadashi

Mudrac Shringi odgovori: “O božanska djevo, postoji Ekadaši zvan Kamada koji nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice mjeseca Caitre. To je uskoro. Onom tko posti na ovaj dan, sve se želje ostvaruju. ”

 

 

 • Zanimljivo, osim u Puli, u svim ostalim gradovina na kaledaru, Ekadashi je sutra 02.04.

  0 0 0 0 0 0
  • 0 0 0 0 0 0
   • Zurich je isto danas.

    0 0 0 0 0 0
    Not logged in users can't 'Comments Post'.

    Subota, 18.03.2023. post za Papamochani Ekadashi, ovdje je priča iz Bhavishyottara Purane:

    http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/papamochani-ekadashi

     

    Lomasa Riši odgovori: “Ekadaši koji nastupa za vrijeme tamne četrnaestodnevnice mjeseca Chaitre zove se Papamochani Ekadaši. Iskrenog bhaktu oslobađa utjecaja duhova i demona. O lave među ljudima, ovaj Ekadaši daje osam vrsta savršenstava u životu, ispunjava sve želje, pročišćava život osobe svih grješnih djelatnosti i osoba postaje potpuno uspješna.”

     

    Na ovaj dan također pada vrlo povoljni Trisprisha Mahadvadashi koji još više povećava dobrobiti ovog dana.

     

    #Ekadashi

     

    Petak, 03.03.2023. post za Amalaki Ekadashi, ovdje je priča iz Brahmanda Purane:

    http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/amalaki-vrata-ekadashi

     

    Kralj Mandhata jednom je upitao Vasištha Munija: “O veliki mudrače, molim te budi milostiv i reci mi nešto o svetom postu kojim mogu dostići vječnost.

    Vasištha Muni odgovori: “O kralju, pažljivo slušaj dok ti govorim o najboljem od svih postova, Amalaki Ekadašiju. Onaj tko se s velikom vjerom pridržava posta na ovaj Ekadaši stječe golemo bogatstvo, oslobađa se svih vrsta grijeha i dostiže oslobođenje. Post na ovaj Ekadaši pročišćava više od milostinje od 1000 krava datih čistom brahmani. Zato te molim pažljivo poslušaj priču koju ću ti ispričati o lovcu koji je, svakodnevno primoran ubijati nevine životinje kako bi preživio, dostigao oslobođenje pažljivo posteći na Amalaki Ekadaši sljedeći propisana pravila i propise obožavanja.”

     

    Na ovaj dan također pada vrlo povoljni Vyanjuli Mahadvadashi. Više o tome kako slijediti Vyanjuli Mahadvadashi pogledajte na ovom linku:

    http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/vyanjuli-mahadvadashi

     

    Četvrtak, 16.02.2023. post za Vijaya Ekadashi, ovdje je priča iz Skanda Purane:

    http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/vijaya-ekadashi

    Ovaj je Ekadashi poznat još kao i Vaikuntha Ekadashi.

    Gospodin Šri Krišna odgovori: “O Yudhišthira, o kralju nad kraljevima, rado ću ti pripovijedati o tom slavnom postu, poznatom kao Vijaya Ekadaši. Tko god ga slavi sigurno će postići uspjeh u ovom ali i u sljedećem životu. Svi grijesi onog tko posti na ovaj Ekadaši, i čuje o njegovim uzvišenim slavama, bit će iskorijenjeni.”

    #Ekadashi 

    Srijeda, 01.02.2023. post za Bhaimi Ekadashi, ovdje je priča iz Bhavishyottara Purane:

    http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/bhaimi-ekadashi

    Ovaj je Ekaadashi poznat još kao i Jaya (Đaja) Ekadashi.

    Gospodin Krišna odgovori: “O Yudhišthira, rado ću ti pripovijedati o Ekadašiju koji nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice ovog, Magha, mjeseca. Ovaj Ekadaši poništava sva grešna djela i demonske utjecaje koji mogu zahvatiti duhovnu dušu. Poznat je kao Jaya Ekadaši, i sretna je ona duša koja se pridržava posta na ovaj sveti dan jer se oslobađa velikog tereta sablasnog postojanja.”

    • Jay!

     0 0 0 0 0 0
     • Budući da je dana 2. veljače 2023. Varaha Dvadashi (dan pojave Gospodina Varahadeva), posti se dan prije, na Ekadashi, jer nakon posta na Ekadshi treba se prekinuti post (pa se ne može postiti za Dvadashi).

      Za Bhaimi Ekadashi stoga posti se do podneva po mogućnosti bez hrane (voda može), a nastavlja Ekadashi post bez žitarica i mahunarki, koji treba prekinuti sljedeći dan na Varaha Dvadashi između 7.23 i 10.40 ujutro (za Pulu). Prekid posta za ostale gradove pogledajte na srimanasahamsa.com/kalendar

      Dan nakon Ekadashija je Varaha Dvadashi i gozba za Gospodina Varahadevu.

      Gospodin Varahadeva ublažuje negativne učinke Rahua i dodjeljuje mnoge blagoslove, kao što su duhovni napredak, dobitak posjeda, obilje, uklanjanje strahova, nesigurnosti i uzroka uznemirenja, te izbavlja iz materijalne zapletenosti.

      Sljedeći dan (petak) je dan kada se pojavio Gospodin Balarama u obliku bhakte - Nityanada Trayodashi - Dan pojave Gospodina Nityanande.

      Sretni festivali svima!

      0 0 0 0 0 0
      • Evo slika kalendara...

       0 0 0 0 0 0
       • Ovih dana festivala ćemo za dobrobit svih članova nuditi ponude, mantre molitve...

        0 0 0 0 0 0
        Not logged in users can't 'Comments Post'.

        #Ekadashi -tilaEkadashi

        Srijeda, 18.01.2023. post za Sat-tila Ekadashi, ovdje je priča iz Bhavishyottara Purane:

        http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/sat-tila-ekadashi

        Pulastya Riši zaključi: “Onaj tko pravilno slavi ovaj predivni Sat-tila Ekadaši s velikom vjerom oslobodit će se svih vrsta siromaštva – duhovnih, mentalnih, fizičkih, socijalnih i intelektualnih – kao i svih vrsta nesreća i zlih predznaka (sakuna).”

        #Ekadashi 

        Sretna Nova godina svima i neka vas blagoslovi i čuva Gospodin Narasimha!

        Ponedjeljak, 02.01.2023. post za Putrada Ekadashi, ovdje je priča iz Bhavishya Purane:

        http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/putrada-ekadashi

        Ovaj je je Ekadashi poznat još kao i Pausha Shukla Ekadaši.

        Gospodin Šri Krišna odgovori, “O sveti kralju, za dobrobit cijelog čovječanstva ispričat ću ti kako se slavi post na Pausha- shukla Ekadaši. Ranije sam objasnio kako svi trebaju slaviti poštivajući pravila i propise Ekadaši vrate, najbolje što mogu. Ove napomene također se odnose i na Ekadaši nazvan Putrada, koji uništava sve grijehe i uzdiže osobu u duhovno prebivalište.”

        #Ekadashi 

        Ponedjeljak, 19.12.2022. post za Saphala Ekadashi, ovdje je priča iz Bhavishyottara Purane:

        http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/saphala-ekadashi

        Ovaj je je Ekadashi poznat još kao i Pausha Krišna Ekadaši.

        Svevišnja Božanska Osoba Šri Krišna reče, “O najbolji među kraljevima, zato što želiš čuti, ispričat ću ti sve o slavama Pausha Krišna Ekadašija. Ni žrtvovanja ni davanje milostinje nisu Mi toliko dragi kao potpuni post Mog bhakte na Ekadaši. To je najplemenitija vještina, zato, osoba treba postiti na Ekadaši, dan Gospodina Harija.”

        #Ekadashi 

        Subota, 03.12.2022. post za Mokshada Ekadashi, ovdje je priča iz Brahmanda Purane:

        http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/mokshada-ekadashi

        Na ovaj je Ekadashi Gospodin Krišna izgovorio Bhagavad-Gitu na bojnom polju Kurukšetre. Bhagavad-Gita je jedna od najvažnijih knjiga za razumijevanje karme, yoge i samospoznaje.

        Tako, na ovaj Ekadashi slavimo rođendan Bhagavad-Gite.

        Gospodin Šri Krišna odgovori: “Ovaj Ekadaši je poznat kao Mokshada zato što pročišćava vjernog bhaktu svih grješnih posljedica i daruje mu oslobođenje. Božanstvo koje se štuje na ovaj Ekadaši je Gospodin Damodara.”

        Sam Gospodin Krišna u Bhagavad-Giti (18.70) kaže: “Izjavljujem da me onaj tko proučava ovaj naš sveti razgovor obožava svojom inteligencijom.”

        • Iz Padma Purane...

         "Ako netko čita Bhagavad-Gitu vrlo iskreno i sa svom ozbiljnošću, tada, milošću Gospodina, reakcije njegovih prošlih nedjela neće djelovati na njega." (Gita-mahatmya, stih 2)

         "Osoba se može svakodnevno prati kupajući se u vodi, ali ako se samo jednom okupa u svetoj Ganga vodi Bhagavad-gite, za njega je prljavština materijalnog života potpuno nestala." (Gita-mahatmya, stih 3)

         Bhagavad-Gita Ki Jay!

         0 0 0 0 0 0
         Not logged in users can't 'Comments Post'.

         #Ekadashi 

         Nedjelja, 20.11.2022. post za Utpanna Ekadashi, ovdje je priča iz Bhavishyottara Purane:

         http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/utpanna-ekadashi

         Svevišnji Gospodin Krišna odgovori: “Poslušaj rezultate koji se stječe onaj tko slavi Ekadaši na ovaj način. Niti jedna milost koju je netko stekao kupajući se na svetom mjestu poznatom kao Sankhoddhara, gdje je Gospodin ubio demona Sankhasuru, niti milost onog tko je vidio Gospodina Gadadharu nije jednaka 1/16 milosti koja se stječe postom na Ekadaši.”

         #Ekadashi 

         Petak, 04.11.2022. post za Utthana Ekadashi, ovdje je priča iz Skanda Purane:

         http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/utthana-ekadashi

         Gospodin Brahma reče Narada Muniju: “O najbolji brahmano, milost stečena kupanjem u Gangi vrijedi samo do dolaska Haribodhini Ekadašija. Ovaj Ekadaši nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice mjeseca Kartike i mnogo više pročišćava nego kupanje u oceanu, na mjestu hodočašća ili jezeru. Ovaj sveti Ekadaši moćniji je u poništavanju grijeha nego 1000 Asvamedha i 100 Rayasuya žrtvovanja.“

         #Ekadashi 

         Petak, 21.10.2022. post za Rama Ekadashi, ovdje je priča iz Brahma-vaivarta Purane:

         http://sanga.srimanasahamsa.com/wiki/rama-ekadashi

         Maharaja Yudhišthira reče, “O Janardana, zaštitniče svih živih bića, kako se zove Ekadaši koji dolazi nakon tamne četrnaestodnevnice mjeseca Kartike (listopad - studeni)? Molim Te prenesi na mene ovo sveto znanje.

         Svevišnji Gospodin, Šri Krišna poče pričati kako je bilo, “O lave među kraljevima, pažljivo slušaj ovo što ću ti sada ispričati. Ekadaši koji nastupa za vrijeme tamnog dijela mjeseca Kartike zove se Rama Ekadaši. On je najpovoljniji za iskorjenjivanje grijeha i otvara put do duhovnog prebivališta. Sad ću ti ispričati njegovu povijest i slave.”