Dan pojave Gospodina Krišne - Šri Krišna Đanmaštami

  • 726
Info
Naziv Eventa:
Dan pojave Gospodina Krišne - Šri Krišna Đanmaštami
Kategorije:
Datum početka:
Datum kada završava:
Vremenska zona:
Europe/Zagreb

Janmashtami - dan pojave Gospodina Krišne 

U petak, 19. 08. 2022., osmi dan nakon punog mjeseca, proslavit ćemo dan pojave Gospodina Krišne. Gospodin Šri Krišna je Svevišnja Božanska Osoba, gospodar svih planeta i polubogova, uživatelj svih žrtvovanja i pokora te najbolji prijatelj svih živih bića. 

Onaj tko ga obožava uvijek ima njegovu zaštitu i ljubav, a oni koji slave dan njegove pojave na kraju života odlaze u duhovni svijet, zajedno s deset milijuna svojih predaka i članova obitelji.

 

U svim vedskim spisima Gospodin Šri Krsna je prihvaćen kao apsolutna Božanska osoba, izvorni Gospodin i Svevišnji kojem nitko nije jednak i koji je prvobitni uzrok svih uzroka. Njegovo je tijelo potpuno duhovno, vječno, uvijek u cvijetu mladosti, nikada ne stari ili propada i ima prirodu apsolutnog znanja i blaženstva. Onaj tko vidi Krišnu u svom izvornom obliku imat će iskustvo neograničene sreće i blaženstva.

Krišnino prebivalište se naziva Goloka Vrindavana i u njemu nema rođenja, starosti, bolesti i smrti. Svi stanovnici duhovnog svijeta vječno su mladi, potpuno sretni i ispunjeni znanjem.

Kako bi nas podučio da materijalni svijet nije naš pravi dom, Gospodin Krišna se pojavio u tamnici u koju je Kamsa, brat njegove majke, stavio svoju sestru i njenog supruga. 

Kamsa je isprva bio radostan na vjenčanju svoje sestre Devaki, ali kada je usred slavlja dobio strašno proročanstvo, počeo se bojati za svoj život. Dok je slavio i upravljao kočijom u kojoj je vozio svoju sestru i njenog supruga Vasudevu, s neba se čuo neutjelovljeni glas koji je objavio strašnu sudbinu Kamse. 

Čudesni je glas s neba zagrmio: 

“O Kamsa! Kakva si ti budala. Upravljaš kočijom svoje sestre i njezinog muža, ali ne znaš da će te osmo dijete ove sestre ubiti!”

Kamsa je bio najveći demon među kraljevima i odmah je zgrabio za kosu svoju netom udatu sestru Devaki, izvukao svoj mač i zamahnuo da je na licu mjesta ubije. Vasudeva, suprug Devaki, umilnim je riječima uspio smiriti okrutnog Kamsu i rekavši kako mu ne prijeti opasnost od njegove sestre, već od njenog osmog djeteta i potom mu je obećao kako će svako dijete koje se rodi donijeti Kamsi na njegovu milost i nemilost da učini s njim kako mu drago. 

Kamsa je dobro znao da je Vasudeva vrlo istinoljubiv i da neće pogaziti svoje obećanje, te je popustio i vjenčanje se nastavilo. 

I zaista, vjeran svom obećanju, kada se rodilo prvo dijete, Vasudeva je ga je odnio okrutnom Kamsi. Međutim, kada je vidio snagu Vasudevine istinoljubivosti, Kamsa je osjetio samilost i rekao: “Dragi moj Vasudeva, ne trebaš mi predati ovo dijete. Od ovog mi djeteta ne prijeti nikakva opasnost, već od njenog osmog djeteta. Možeš ga odnijeti kući.”

Međutim, Kamsa je bio demon kojem se nije moglo vjerovati. Nakon što je saznao da su se polubogovi pojavili u obiteljima pobožnih kraljeva i da čekaju pojavu samog Gospodina Višnua, Kamsa se počeo bojati da svako dijete Vasudeva i Devaki može biti Višnu. Tako ih je zatočio u tamnicu i stavio u okove. Ubio je prvih šestoro djece, a kada je Devaki začela sedmi put, Gospodinova unutarnja moć, Yogamaya prenijela je dijete iz maternice majke Devaki u maternicu majke Rohini koja je živjela u Gokuli. To je dijete bio sam Gospodin Balarama, a Kamsi je rečeno da je sedmo začeće završilo pobačajem.

Kamsa je sada znao kako će se uskoro pojaviti Svevišnji Gospodin, njegova smrt. Sve je više bio u tjeskobi i kad je saznao da je Devaki zatrudnila po osmi put, bio je izvan sebe od tjeskobe i straha. Isprva ju je htio odmah ubiti, ali se bojao kako će ka drugi osuditi i tako je čekao dan rođenja osmog djeteta.

Gospodin Krišna je prvo ušao u srce Vasudeva koji je zbog toga postao sjajan poput sunca. Iako je u tamnici bilo mračno zbog prisustva Svevišnje Božanske Osobe u srcu Vasudeva, tamnica je sjajila božanskom svjetlošću. 

Nakon toga je Gospodin prešao u tijelo majke Devaki putem svojih nepojmljivih moći, bez fizičkog kontakta.

Kada su polubogovi shvatili kako je Krišna prisutan u tijelu majke Devaki, koja je zbog toga postala prelijepa i zračila svjetlošću poput sunca, uputili su joj molitve u toj tamnici koja je postala dhama ili sveto mjesto. 

Gdje god se Gospodin pojavi, to mjesto postaje dhama ili sveto mjesto pojave Gospodina. Kada se Gospodin pojavi u čistom srcu bhakte, bhakta (štovatelj) postane dhama, sveto mjesto. Oni koji pjevaju sveto ime Gospodina Krišne također postaju dhama jer privlače Gospodina u njegovom obliku svetog imena koje nije različito od Gospodinova oblika.

Kada je došlo vrijeme za Gospodinovu pojavu, na osmi dan (ashthami) u mjesecu Bhadra, za vrijeme tamne četrnaestodnevnice opadajućeg mjeseca, Krišna se pojavio pred Vasudevom i Devaki kao Svevišnji Gospodin. Stoga se dan pojave Gospodina Krišne naziva Janmashtami (Đanmaštami) ili rođendan na osmi dan opadajućeg mjeseca. Ovaj je dan još poznat i kao Jayanti (đajanti).

Nakon što su mu uputili molitve, Gospodin im je dao upute što da učine i zatim je poprimio oblik malog djeteta. Tada su čuvari zaspali, okovi na rukama Vasudeva su se otvorili, upravo kao i vrata tamnice. Vasudeva je uzeo dijete i izašao iz tamnice i otišao preko rijeke Yamune prema Gokuli, gdje je živio njegov prijatelj Nanda Maharaja sa svojom suprugom Yašodom. Te se iste noći rodilo žensko dijete u kući Nanda Maharaje, ali zbog umora, Yašoda nije znala je li dijete dečko ili djevojčica. Vasudeva je zamijenio djecu i vratio se u tamnicu sa ženskim djetetom, a Nandi Maharaju i Yašodi Devi je ostavio svoga sina Krišnu. 

Kada se vratio u tamnicu pod okriljem noći, sva su se vrata opet zatvorila, Vasudeva je vratio okove na ruke i noge, a u rukama je nosio žensko dijete.

Kada je ujutro Kamsa došao da vidi dijete, vidio je da se rodilo žensko dijete, a ne muško kako je prorečeno. No ipak je za svaki slučaj, istrgnuo dijete iz ruku Devaki podigao ga u zrak i htio tresnuti s njim o tlo tamnice. Ali dijete se istrgnulo iz ruku okrutnoga Kamse i poprimilo svoj izvorni oblik mlađe sestre Gospodina Višnua, božice Durge. Odmah su se tu pojavili stanovnici rajskih planeta i obožavali je darovima i molitvama.

Božica Durga je rekla: “O Kamsa, ti nitkove. Kako me možeš ubiti, ja sam vladarica cijelog materijalnog svijeta? Dijete koje će te ubiti se pojavilo prije mene na nekom drugom mjestu. Nemoj biti tako okrutan prema svojoj jadnoj sestri.”

Kamsa je bio sav u čudu i odmah je pao na pod, oslobodio je Vasudevu i Devaki okova i počeo plakati da mu oproste. No iako ih je pustio iz tamnice, počeo je smišljati plan kako da ubije Krišnu te je počeo ubijati svu malu djecu koja su se nedavno rodila.

Naravno, nakon jedanaest godina, iako je Kamsa bio toliko moćan da mu se nitko na zemlji nije usudio suprotstaviti zbog njegove snage, Krišna ga je ubio, a Kamsa je dostigao oslobođenje.

 

Kako proslaviti Janmashtami?

 

Janmashtami se slavi tako da se posti do ponoći i u ponoć se prekida post s ekadashi preparacijama (bez žitarica i mahunarki) koje su prethodno bile ponuđenje Gospodinu Krišni s ljubavlju i predanošću.

Tijekom dana povoljno je:

- mantrati Hare Krišna maha-mantru

- čitati o tome kako se Krišna pojavio iz svetih spisa

- meditirati na Krišnu

- obožavati Krišnu nuđenjem ghee lampe, mirisnih štapića, cvijeća, cvjetnih vijenaca, sandalove pomade, šafrana, mirisnih ulja, ukusne hrane u odlici vrline (nikako meso, ribu i jaja, češnjak, luk, kapulu ili gljive..)

- ponuditi Krišni novu odjeću

- nuditi Krišni ponizne molitve i predati mu se u potpunosti s ljubavlju i povjerenjem

 

Za sve vas ćemo napraviti abhishek ili ceremonijalno kupanje Gospodina Krišne, nuditi mu preko 30 ponuda i skuhati ćemo ukusne preparacije. 

Također ćemo za dobrobit svih ovdje na Sri Manasa Hamsa Sangi napraviti “arati” ceremoniju koja otklanja tamu neznanja i probuđuje svjetlo milosti i znanja u našim srcima. Riječ “rati” označava tamnu noć, a prfiks “a” označava negaciju tamne noći duše u kojoj je zapela, mučena trostrukim nevoljama i bijedama. 

Ovo je jedan od najpovoljnijih dana!

Administrators